Van Amsterdam Duo

VAN AMSTERDAM DUO

Het Van Amsterdam Duo, ontstaan in 2004, is een bijzondere en unieke combinatie van de instrumenten accordeon en viool. Dit kamermuziekduo verzorgt een afwisselend en verrassend programma, met hun perfect samenspel en hoogwaardige interpretatie weten zij het publiek aan zich te binden. De klankkleuren van de twee instrumenten smelten zeer goed samen, de musici voelen elkaar feilloos aan. Op hun repertoire staan werken van o.a.: J. S. Bach, A. Vivaldi, A. Schnittke, C. Meijering, V. Zubitsky en A. Piazzolla. Het Duo wil, naast geweldige klassieke muziek, ook componisten aansporen om de klassiekers van morgen te schrijven voor deze succesvolle combinatie. Dit resulteerde in een aantal nieuwe werken zoals 'Lente/Festina' door Bram Kortekaas (2013), 'Four Landscapes' door Bernard van Beurden (2014) en 'Message to Rodion' door Frank van Gompel (2014).

In 2011 is hun eerste CD onder de naam “A Flight Beyond The Time” uitgebracht. Op de CD staan duowerken alsmede solo repertoire van Vincent van Amsterdam. In 2016 heeft het Van Amsterdam Duo zijn tweede CD uitgegeven bij het label 7MNTN records en heet 'Chanson Russe'. Op de CD staan werken van Stravinsky, Shostakovich en Kusjakov. 

Het Duo won al diverse concoursen in binnen en buitenland. Op het Nationaal Accordeon Concours in 2005 en 2006 behaalden het Van Amsterdam Duo resp. de 1e en 2e prijs. In 2009 waren Vincent en Jeanine één van de finalisten op het Prinses Christina Concours regio West. Daarnaast behaalden zij in maart 2009 wederom een eerste prijs op het Nationaal Accordeon en Kamermuziek Concours te Amstelveen. Tijdens het Coupe Mondiale 2010 in Kroatië behaalde het Van Amsterdam Duo in de Kamermuziekklasse de 3e prijs, en in 2012 de 1e prijs op het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal.Het Duo heeft concerten gegeven op diverse podia in het binnenland, waaronder op de Uitmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, Sail Amsterdam en het Emmy Verhey Festival. Ook in het buitenland heeft het duo zich veelvuldig gepresenteerd, met een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China. 

 

Jeanine van Amsterdam 

Jeanine van Amsterdam (1992) is in 2010 toegelaten op het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt, waar zij in 2014 succesvol haar Bachelor studie afrondde. Aansluitend hierop is zij toegelaten tot de Masteropleiding bij Vera Beths aan hetzelfde instituut. In 2015 heeft zij de Orkestacademie van het Nederlands Philharmonisch Orkest afgerond. In haar Masteropleiding krijgt zij naast haar lessen van Vera Beths, ook orkestspellessen van David Peiralta.
Jeanine heeft als soliste succesvol deelgenomen aan diverse concoursen, waaronder de 1e prijs op het Interprovinciaal Concours. In 2013 heeft Jeanine met veel succes deelgenomen aan het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, zij behoorde in de 2e ronde tot de laatste 8 kandidaten.

Jeanine is haar vioolstudie begonnen bij M. de Gorter en A. Veerling, in 2007 is zij toegelaten tot de Talentenklas en Vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Coosje Wijzenbeek. Zij speelde daar ook bij de ‘Fancy Fiddlers’. Jeanine heeft diverse masterclasses gevolgd bij o.a. Katie Sebestyen, Gregor Horsch, Ilona Sie Dhian Ho, Herman Braune, Gerhard Schulz en Isabelle van Keulen.

Jeanine treedt vaak op in kamermuziek verband. Zij vormt sinds 2004 het ‘Van Amsterdam Duo’ met haar broer Vincent van Amsterdam (accordeon). Deze bijzondere en unieke combinatie is ook laureaat bij diverse concoursen. In 2009 behaalde dit duo de 2e prijs op het Prinses Christina Concours en de 1e prijs in de Kamermuziek klasse van het Nationaal Accordeonconcours. In 2010 won het duo de 3e prijs op de Coupe Mondiale in Kroatië en in 2012 de 1e prijs op het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal. Het Duo speelt transcripties en oud werk van o.a. Bach, Vivaldi, Schnittke en Stravinsky, alsmede premières van Nederlandse componisten zoals Kortekaas, van Beurden en van Gompel. In 2012 kwam de CD ‘A Flight Beyond the Time’ uit met werken van Zubitsky, Corelli en Piazzolla. In 2016 kwam de tweede duo CD uit 'Chanson Russe' met werk van Stravkinsky, Shostakovich en Kusjakov. Jeanine heeft met het Van Amsterdam Duo concerten gegeven op diverse podia in het binnenland, waaronder op de Uitmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, Sail Amsterdam en het Emmy Verhey Festival. Ook in het buitenland heeft het duo zich veelvuldig gepresenteerd, met een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China.

Daarnaast heeft Jeanine vele concerten gegeven met het ‘Engadin Kwartet’, en was zij actief als speler in het strijkorkest Ciconia Consort. In 2014 heeft zij ook een paar kamermuziekprojecten gedaan met het Wings Ensemble. Jeanine heeft diverse orkestprojecten gedaan met het Nationaal Jeugd Orkest, waar zij in 2012 en 2013 een aantal keer concertmeester was. In 2015 deed zij opnieuw mee met de NJO Muziekzomer, met de vioolduetten van L. Berio. Ook speelde zij in dat jaar als solist met het Noord-Hollands Promenade Orkest o.l.v. P. Stam.

Jeanine heeft een strijkstok in bruikleen van het NMF, een Ch.J. Collin-Mezin, (±1910).

Foto: Marco Borggreve

agenda kort

2018

18 februari
Solo - Goldberg Variaties - Oosterkerk Amsterdam 12.00 uur 

24 februari 
Solo - Seizoensbrochure presentatie NedPho, Spiegelzaal Amsterdam - 19.00

4 maart
Van Amsterdam Duo - Kunst in de Kamer Almere 

11 maart 
Van Amsterdam Duo - Museum Jan Cunen, Oss - 14.00 uur 

14 maart 
Van Amsterdam Duo - Kunst in de Kamer - Antwerpen (B)

16 maart 
Solo - Promoconcert Muze van Zuid - Vondelkerk Amsterdam 20.15 uur 

24 maart
Masterclass accordeon en lezing - Valthermond - 14.00 uur  

25 maart 
Solo en Van Amsterdam Duo - Valthermond

28 maart 
Solo - muziek bij Erasmus lezing - Toonzaal, Den Bosch - 20.00 uur 

4 april 
Kamermuziekfestival Den Haag, Premiere Martijn Padding - 20.00 uur 

7 april 
met Amsemble - muziek van Daan Manneke - Zunderdorp - 15.15 uur
 
7 april
Van Amsterdam Duo - Kunst kring Hattem - 20.15 uur

14 april
met Amsemble - muziek van Daan Manneke - Utrecht Pieterskerk - 20.15 uur

15 april
met Amsemble - muziek van Daan Manneke - CD Presentatie - Orgelpark Amsterdam - 14.15 uur

 

contact